Huizenkopers kiezen voor 'hot' Dokkum of ruim wonen in een dorp

TINE VAN KNIJFF-VAN HIJUM

,,Komt er binnenkort iets vrij in de binnenstad?” Het is een vraag die makelaar Remco van Dijk en zijn collega’s van Makelaardij Roos vaak krijgen. De binnenstad van Dokkum is ‘hot’: veel mensen willen er graag komen wonen en wachten met spanning tot die mogelijkheid zich voordoet.

,,Jaren geleden stond er van alles te koop in het centrum, dat is nu absoluut niet meer zo”, vertelt Van Dijk. ,,Bovendien worden panden die wel te koop staan, soms aangekocht door beleggers. Zij knappen de huizen op, met het doel ze weer te verhuren. Terwijl veel mensen juist op zoek zijn naar een koophuis.”

Het is geen kritiek van de makelaar; elk verwaarloosd pand is hem een doorn in het oog en hij is blij dat oudere woningen worden hersteld en opgeknapt. ,,Het maakt alleen de markt wat krapper en dat kan lastig zijn.”

‘Veel meer huis’

In de dorpen rondom Dokkum is de situatie heel anders; daar staat genoeg te koop. ,,Vrijstaand wonen, garage, eigen oprit, veel ruimte rond huis”, somt Van Dijk de voordelen op. ,, Zo hebben we onlangs een tussenwoning in Holwerd verkocht aan een ouder echtpaar dat vrijstaand in Dokkum woonde. Zij hebben bewust voor een betaalbare woning gekozen, zodat ze lekker kunnen genieten.”

De makelaar noemt nog een voorbeeld: een jong stel dat huurde in de binnenstad kocht vorig jaar een volledig gemoderniseerd vrijstaand huis in Blije. ,,Zij kregen zo ‘veel meer huis' voor hun geld.”

Verkoop dorpen stijgt 

In vrijwel alle dorpen in Noordoost Friesland zijn het afgelopen jaar meer huizen verkocht dan het jaar ervoor. Een echte uitschieter is Metslawier, waar in 2017 maar liefst zestien woningen werden verkocht, terwijl dit er in 2016 nog zes waren. Dat het aantal verkochte woningen – in stad én dorp – stijgt, ligt aan vraag en aanbod op de woningmarkt, maar ook aan het ‘fingerspitzengefühl’ van de makelaars.


Bij Makelaardij Roos worden de wensen en behoeften van iedereen die een woning zoekt, zorgvuldig geïnventariseerd. ,,Mocht aan het lijstje met eisen niet direct een geschikte woning kunnen worden gekoppeld, dan houden wij als makelaars onze ogen en oren goed open om op korte termijn wel een mooi huis te kunnen aanbieden. Of we gaan op zoek naar alternatieven.”

Meedenken met kopers

Makelaar Avina van der Wal bevestigt dat het wensenlijstje van de potentiële koper leidend is bij de acties die de makelaars ondernemen. ,,Tijdens een eerste telefoongesprek en een bezichtiging luisteren we goed naar wat mensen zoeken. Blijkt tijdens een bezichtiging dat dat niet hét huis is, dan denk je mee en kom je met alternatieven. Mocht er op dat moment geen geschikte woning bij zitten, dan houd je deze mensen steeds in gedachten wanneer er nieuwe woningen in de verkoop komen.”

Avina noemt enkele voorbeelden: ,,In Holwerd hebben we een royale woning op een grote kavel verkocht, waar een weduwnaar woonde. Op eigen initiatief ging hij een appartement in Dokkum bekijken, maar tijdens de bezichtiging merkten wij dat die stap voor hem te groot was. We hebben hem toen gewezen op een vrijstaande woning met slaapkamer en badkamer op de begane grond die wij in Dokkum nieuw in de verkoop kregen. Deze woning heeft hij uiteindelijk ook gekocht.”

Mooie match

Een succesvolle en passende verkoop in de stad dus. Maar ook in de dorpen wordt regelmatig zo’n mooie match gevonden: ,,Bij het inplannen van een bezichtiging voor een woonboerderij waaraan nog het nodige werk verricht moest worden, vroegen kijkers of we ook nog iets vergelijkbaars in de verkoop hadden. We wezen deze mensen op een woonboerderij die we net nieuw in de verkoop hadden gekregen. Deze woning hebben ze uiteindelijk gekocht.”